חשוב לתת לילד לבחור

לעיתים כל כך קשה לנו לבחור! למה? כי ברגע שבחרנו משהו, ויתרנו על דבר אחר...
בבחירה יש תמיד ויתור ולכן היא קשה.
ע"פ אלפרד אדלר, כאשר אנו מתלבטים, אנו דוחים את הבחירה או לא מוכנים לשלם את מחירה ולוותר.
למרות הקושי, כיצורים אנושיים יש לנו את הצורך לבחור, וכבר מגיל מאוד צעיר נוכל לראות אצל ילדינו את הצורך
"אני רוצה לבחור לבד".... את הבגד לגן/ מתנה לחבר/ ארוחת הערב ועוד....
בבחירה קיימת מידה גדולה של אחריות, ברגע שבחרנו אנו אחראיים על תוצאות הבחירה.
זוג הורים סיפר לי : "בתנו בת ה 8, התעקשה לבחור חולצה קצרה ביום חורף (ואנו ההורים אפשרנו)
כנראה שיהיה לה קר". הלמידה מהטעות בסיטואציה זו תהיה מאוד משמעותית, יותר מכל הסבר הגיוני שיכלו לתת לה ההורים. (עד סביבות גיל 7, אין לילד אפשרות להבין את ההשלכות של בחירתו ולכן נאלץ לשכנע אותו).
הבחירה היא יכולת / מיומנות נרכשת, עלינו ללמד את ילדינו לבחור. הורים המאפשרים לילדם מגיל צעיר לבצע בחירות תורמים לחיזוק הדימוי העצמי שלו ולתחושת מסוגלות גבוהה. בחירה מפתחת עצמאות, מלמדת אותנו מה הן העדפות והרצונות שלנו. כמובן שבכל גיל ניתן את אפשרות הבחירה רק במקומות בהם נכון ואפשר לתת, בהתאם לגילו והתפתחות של הילד. לילדים צעירים כדאי להציע בחירה בין שתיים או שלוש אפשרויות לכל היותר כדי למנוע בלבול והצפה.
נכון יהיה לשאול את הילד: מה אתה בוחר? ולא מה אתה רוצה? הילד צריך לחוש שאנו פתוחים לרצונותיו ומכבדים אותו. ככל שיגדל יהיה מקום להרחיב את טווח הבחירה.
אז איך ומה ומתי בוחרים??
הבחירה יכולה להיכנס כחלק מחיי היום יום, אך אסור להתבלבל, חופש הבחירה אינו מחליף את נושא הגבולות הברורים! בחירה מתאפשרת רק כאשר הגבולות ברורים.
במה תבחר לשחק?
רב חדרי הילדים מוצפים במשחקים (רבים מידי). כשאנו נותנים לילד צעיר לבחור משחק, מול מדפים עמוסי משחקים, הוא יתקשה מאוד להחליט ואולי גם לא יצליח, אך אם נציע לו לבחור מבין שניים שלושה משחקים (שבחרנו עבורו מראש) נאפשר לו בחירה.
איזה ספר תבחר שאספר לך?
כאשר נעמיד ילד בן שנתיים מול מדף מלא ספרים, נציב בפניו אתגר בלתי אפשרי וסביר להניח שהוא יוציא מהמדף הרבה יותר מספר אחד. אך אם נציע לו לבחור מבין שני ספרים שנמצאים כבר בידינו נקל עליו את הבחירה.
מה ללבוש?
הורים רבים שמגיעים אליי להדרכה מדברים על סוגיית הבגדים בבוקר (במיוחד עם בנות) - מריבות קשות!
כדאי מאוד להכניס את נושא הבחירה (רצוי ערב קודם, כאשר יש יותר זמן) ולתת לילדה לבחור מבין שתיים שלוש אפשרויות (גם אם שילוב הצבעים לא לטעמנו). גם כאן יש בחלק מהבתים גבולות ברורים כמו למשל : בגדי יום יום ובגדים "חגיגיים" או בגדי חורף/קיץ וכו'...
חברים אחר הצהריים
איך לבלות את שעות אחר הצהריים? אימהות רבות מתכננות עבור ילדיהם את בילוי אחר הצהריים, ובגיל הגן אפילו מתאמות מראש עם אמא אחרת על מפגש בין הילדים אחר הצהריים (בביתי או בביתך?) מבלי לשאול את הילד.
קיימת אפשרות שהילד מעדיף להיות היום בבית, או לשחק עם אחיו או עם חבר אחר? יש מקרים בהם הורים אינם מרוצים מחיבור בין ילדם לילד אחר ואינם מכבדים את בחירתו של הילד וגם כאן מתערבים ולא מאפשרים לילד בחירה, או במקרים אחרים, הורים מוטרדים שהילד אינו חברותי מספיק ומעדיף לבלות בבית מול המחשב ולוחצים עליו להזמין או ללכת לחבר. שאלו את עצמכם עד כמה אתם מכבדים את בחירותיהם ומאפשרים להם בחירה בנושא החברתי.
שיעורי בית
במקרה זה ניתן להבין את נושא הבחירה בתוך הגבולות הברורים. אין שאלה האם להכין את שיעורי הבית אך בהחלט ניתן לבחור מתי להכין אותם. יש לעזור לילד לתכנן את זמנו ולאפשר לו לבחור את הזמן המתאים להכנת השיעורים.
כמובן שיש עוד דוגמאות רבות לאפשרויות בחירה בחיי היום יום: מי יקלח אותי היום אמא או אבא? לאיזה גן שעשועים נצא היום? האם ניסע לים או לבריכה?
אני משאירה לכם הורים יקרים לבחור כיצד ומתי אתם מכניסים את הבחירה לביתכם...
בהצלחה,
אורית.