ליל הסדר עם ילדים

ליל הסדר עם ילדים

שמחה רבה שמחה רבה.... האומנם? איך "שורדים" את ליל הסדר??

האביב הצבעוני והריחני כבר כאן ובארצנו הקטנטונת אפשר ממש לחוש את אווירת החג המתקרב.

יחד עם השמחה והחגיגיות, אני מזהה אצלי אי שקט לקראת הערב המשפחתי הגדול - ליל הסדר.
איך אצליח להושיב את הילד ליד השולחן במשך ערב שלם מבלי שיפריע?

קריאת ההגדה אכן נועדה לילדינו אך ברוב הפעמים הם לא באמת מגלים עניין בטקסט הארוך (שאפילו אני לא תמיד מבינה את כולו), ובינינו קריאת הגדה וארוחה דשנה הם בוודאי לא מסוג הבילויים שהוא היה בוחר.

כל הסודות טמונים בהכרות שלכם עם הילד והצרכים שלו ובחשיבה מוקדמת על הפרטים הקטנים.

אז איך שורדים את הערב ואפילו מצליחים ליהנות?

  • מספר ימים לפני ערב החג ספרו לילד היכן תחגגו את ליל הסדר ומי יהיו המשתתפים. שאלו אם הוא זוכר משהו מהשנה שעברה, אם לא ספרו לו מה עומד להיות - יש משהו מרגיע בידיעה.

  • הביאו איתכם משחק בהתאם לגיל הילד: פאזל קטן, ספר אהוב, חוברת צביעה וצבעים או כל משחק אחר שאינו תופס הרבה מקום ויוכל להחליף את מקומה של ההגדה על השולחן ברגע שתחושו שהילד מאבד עניין.

  • את הילדים ה"גדולים" בגיל הגן אפשר להשאיר בעניין אם נשלב בהגדה שירי חג שהם מכירים מהגן (מלבד "מה נשתנה"  שעליו כבר חשבו חכמינו)

  • הכוס של אליהו הנביא, פתיחת הדלת לכבודו והיין שנעלם מהכוס אחרי בואו, כל אלה הם בהחלט גורמים שמעוררים עניין וסקרנות אצל הילדים בזכות דמיונם  העשיר. יש משפחות שבהם אחד המבוגרים נכנס בתחפושת של אליהו הנביא - אז באמת יש למה לחכות.

  • עוד מעט אנו מגיעים לשלב האפיקומן, פה כבר ההתרגשות גדולה. חישבו מה ניתן לעשות עם המאוכזבים (ואולי אפשר להטמין אפיקומן לכל משתתף?). חשוב שתחליטו מראש על המתנות לאפיקומן כדי למנוע ציפיות מיותרות (כגודל הציפייה גודל האכזבה).

  • גם מי שיקפיד לקרוא בהגדה כהלכתה יגיע בסופו של דבר לשולחן ערוך. ודאו מראש שיש מאכלים שהילד שלכם אוהב ויכול לאכול. ברגע שהילד שבע אפשרו לו לקום מהשולחן. גם לחלק זה דאגו מראש להביא איתכם משחק שהילד בחר (ולא ברגע האחרון על יד הדלת).

כנראה שהגעתם לסופו המוצלח של הערב המשפחתי.
זכרו, הצלחת הערב תלויה בחשיבה על הפרטים הקטנים מתוך הבנה וקבלה של הילד,
כשאנו מצפים ממנו רק למה שהוא מסוגל.

מאחלת לכם חג שמח, ושימרו את הטיפים עד ערב ראש השנה – הזמן טס.

אורית.