התפתחות רגשית
התינוק שלנו גדל!! הוא כבר הולך ומתרוצץ, אוכל לבד, נגמל מחיתולים ויודע להביע את עצמו במילים: הפעוט הפך לאיש קטן.
כמעט בכל התחומים, אנו יכולים לראות בבירור את התפתחות ילדנו, אך בתחום הרגשי קשה יותר לראות ולהגדיר את התפתחותו. אין ספק שבגילאי הגן מתרחשת התפתחות רגשית משמעותית וחשובה ביותר עבור הילד.
כהורים לילדים צעירים חשוב שתהיו מודעים לתפקידכם בפיתוח הכישורים הרגשיים של ילדכם.
מודעות והבנת רגשות
הילד מתחיל לזהות את הרגשות של עצמו ולקרוא להם בשמם. בהמשך מתפתחת יכולת זו גם כלפי האחר.
הילד לומד להבין את הקשר בין אירוע מסוים לבין הרגשות שיתעוררו בעקבותיו. הילד רוכש הבנה של סיבות וגורמים לרגשות. כל אלה הם למעשה תחילתה של היכולת האמפתית.
כדי לעזור לילדכם לזהות ולהבין את רגשותיו, כאשר אתם מבחינים שהוא כועס /מתוסכל וכו'
אימרו לו: "אני רואה שאתה מאוד כועס / עצוב...." בנוסף שתפו אותו ברגשות ותחושות שלכם במצבים שונים.
ויסות רגשות
היכולת לווסת רגשות שליליים היא יכולת חשובה מאוד שמתחילה להתפתח סביב גיל שנתיים ומשלב זה היא הולכת ומשתכללת. ילד בגיל 3-4 שנתקל בבעיה יהיה מסוגל לבקש עזרה או לנסות לפתור אותה ואפילו להתמודד עם התסכול. אחד מהביטויים ליכולת של הילד להתמודד עם תסכול מתבטאת ביכולתו לדחות סיפוקים.
ולנו מכירים את הצורך של הילד שנענה מיד לצרכיו ואם לא, יבואו מיד תגובות קשות המבטאות תסכול: בכי, צרחות ולעיתים אלימות. ככל שהילד ימתן את תגובותיו ויהיה מסוגל להמתין ולו מעט, נוכל לדעת שהילד מתפתח רגשית. היכולת שלכם ההורים, לעמוד בתסכול של הילד תאפשר לו לחזק את יכולתו לדחות סיפוקים והוא ילמד להתמודד עם תסכול.
הערכה עצמית
הערכה עצמית – דימוי עצמי מתפתח לאורך חיינו ומושפע מאנשים שונים וממערכות שונות. אין ספק שאבני היסוד להערכה עצמית טובה נבנות כבר בגיל הגן. שבחו אותו והחמיאו לו על כל הצלחה (לפחות באותו מינון בו הוא מקבל ביקורת על התנהגות שאינה מתאימה). עודדו אותו כאשר הוא מתקשה ומתוסכל והעבירו לו את המסר שאתם בוטחים בו וביכולותיו.
הרבה מהלמידה הרגשית נעשית באופן לא מודע. אתם ההורים נמצאים שם ומשמשים מודל לילד, מיום היוולדו. הורים יקרים, עצרו לרגע ושאלו את עצמכם: איזה מודל אני??
אורית.